Rijkdom0000.0011

 

 Literatuur

 

- Algra, Wybo, "Superrijke bestaat 10.000 jaar. Wetenschapsblad Science zoekt naar de wortels van inkomensongelijkheid". In: Trouw, 26-05-2014, blz. 10 ("De Romeinse politicus Marcus Crassus (115-53 voor Christus) had omgerekend naar hedendaagse maatstaven een inkomen van één miljard dollar per jaar")

- Bijlo, Esther, "Hoe de rijken steeds rijker worden". In: Trouw, 19-04-2014, bijlage 'De Verdieping', blz. 2-3 ("Met een overdonderend epos over de groeiende ongelijkheid in de westerse wereld veroorzaakt de Franse econoom Thomas Piketty een internationale storm. Hij schudt de wereld wakker: de rijken worden als vanzelf steeds rijker en dat kan gevaarlijke vormen aannemen. Ook in Nederland". De rijkste één procent van Nederland bezit een kwart van alle vermogen, ruim 270 miljard euro. "Voedingsbodem voor populisme")

- "Kamer nodigt spraakmakende econoom Piketty uit". In: Trouw, 24-04-2014, blz. 15 (Op initiatief van GroenLinks nodigt de Tweede Kamer Piketty uit. Diens informatie kan dan gebruikt worden bij het debat over de voorgenomen herziening van het belastingstelsel, waarbij de rijken nog meer ontzien worden door de belasting op vermogen te verminderen)

- Oomkes, Lex, "Piketty zet meer zoden aan de dijk dan Samsom", in de rubriek 'Opinie'. In: Trouw, 07-05-2014, blz. 23 ("Inkomen uit vermogen groeit veel sneller dan inkomen uit arbeid. Na een daling van dat verschil na de oorlog, stijgt de kloof weer sinds het tijdperk van Margaret Thatcher en Ronald Reagan. Ook in Nederland is sprake van een groeiende ongelijkheid. Momenteel bezit één procent van de Nederlanders 23 procent van het totale vermogen. Bij arbeidsinkomens is die ongelijkheid veel kleiner: de één procent hoogste inkomens verdienen in dit land zes procent van het totale arbeidsinkomen". Dit is van belang voor de discussie die nu gevoerd wordt over de fiscale politiek. Samsom reageert alleen in vage termen op de nieuwe gegevens.)